DRØMMER DU OM

å bo i en villa på påler ute i vannet? Da er MALDIVENE riktig destinasjon!
Read more

BRYLLUPSREISE

Drømmer du kanskje om å gifte deg i utlandet?Manta Reiser har lang erfaring i både å sende brudepar på sin livs drømmereise og å arrangere vellykkede vielser. Vi i Manta Reiser selger kun hoteller og reisemål vi personlig har et godt kjennskap til, og vi føler et sterkt ansvar for at nettopp din reise skal bli slik som forventet og et minne for livet!
Read more

VISSTE DU AT

5,8, verdens største undervannsrestaurant ligger på Maldivene? På øya Hurawalhi kan du sitte 5,8 meter under havoverflaten, nyte restaurantens 180° utsikt ut over det indiske havs fantastiske undervannsliv mens du nipper til champagneglasset og prøver restaurantens utsøkte lunsj- eller middagsretter. Om du bor på en av naboøyene, er du velkommen til lunsj eller middag. Det anbefales å reservere bord før avreise.
Read more

Maldivene

Reiser dere flere sammen har hotelløya Kanuhura på Maldivene flere villaer med 2 og 3 soverom. Passer perfekt både for familier og andre som reiser flere sammen. Hotellet har også utmerket seg kulinarisk, for sin høye servicegrad samt for sine lekre overnattingsmuligheter. NÅ har vi 40% rabatt på dette hotellet!

Ta med familien på drømmeferie!

Maldivene, Mauritius og Seychellene er svært barne- og familievennlige reisemål, så hvorfor ikke legge ferien til et av disse drømmereisemålene? Vi hjelper dere gjerne med å finne rett hotell som passer din families kriterier.

Følg oss på facebook!

Her er det fritt frem å dele erfaringer med andre kunder og venner av Manta, stille oss spørsmål, se våre ferske nyheter og våre gode reisetilbud. Følg oss på facebook ved å klikke på
Read more

Sør-Afrika

Safari, Rovos Rail, Golf ferie, Cape Town, Vindistriktet, Garden Route? Vi skreddersyr Din drømmereise til Sør-Afrika!

Sri Lanka 

Den tåreformede øya Sri Lanka ligger rett syd for den indiske kysten, og er skilt fra India av det 50 kilometer brede Palk stredet. Den sørlige delen av Sri Lanka er dominert av vakre åser og fjell, mens den nordlige delen består av sletteland som strekker seg helt til Jaffnahalvøya i nord. Sri Lanka er rett og slett et fantastisk land med en utrolig natur og kultur.

Overalt på Sri Lanka er det små landsbyer med massevis av folk og i de mange templene finnes vitnesbyrd om de innfødtes dype religiøsitet og visdom gjennom tusenvis av år. Mørkegrønne teplantasjer og rismarker bygd i terrasser opp gjennom åssidene, er innbyggernes største eksportartikkel og hovedkilde til mat. Ellers eksporterer Sri Lanka mye tekstiler, klær, gummi og kokosnøtter. Det er også mye edelsteiner på Sri Lanka. Rubiner, safirer og en mengde andre sorter er det gruvedrift etter i stor stil.

Historie
I tillegg til fantastisk natur og dyreliv tilbyr Sri Lanka et vell av historiske hendelser. På Sri Lanka var det for 2000 år siden konger og prester som ledet et kulturelt avansert folk. De bygde store, flotte borger og hus, og hadde store hærer. De førte kriger og holdt store slag mot hærførere fra India og Kina.

Buddhismen ble innført 300 år før Kristus av en indisk prins kalt Mahinda. Buddhismen ble snart en etablert religion og senter for en sterk og positiv nasjonalisme. Indiske angrep fortsatte i 1000 år og landet gikk gjennom en epoke med interne maktkamper og kriger. I 1505 kom portugiserne til Colombo og fikk snart monopol på den verdifulle kanel og krydderhandelen. I 1597 hadde de brutale portugiserane tatt formell kontroll over øya, men de klarte ikke å ta det mektige singalesiske riket i Kandy, som i 1658 fikk nederlenderenes hjelp til å drive portugiserne ut.

Nederlenderene var mer interessert i handel og profitt enn i religion og land, selv om de nok også prøvde å få det singalesiske kongeriket under kontroll. Etter litt over 100 år kom britene og tok kontroll over øya og nederlenderene gjorde lite motstand. Britene knuste Kandys suverenitet og engelsk ble innført som offisielt språk. Samtidig vokste det frem teplantasjer med tamilske arbeidere, importert fra India. Innbyggerne i Sri Lanka, og da særlig den nye middelklassen, adopterte straks deler av den engelske kulturen. Det er ikke uten grunn at cricket og squash er svært vanlig sport i Sri Lanka og India, og Sri Lanka har vunnet mange av cricketmesterskapene.

Men hovedvekten av kulturen på Sri Lanka, er den som var der før europeerne satte sine tydelige spor i historien. Innbyggerne har god greie på medisin og sykdommer, og vet akkurat hva de skal gjøre dersom du har blitt bitt av en farlig slange. Disse kunnskapene er tilegnet gjennom tusenvis av år, og den buddhistiske religionen som de fleste følger, lærer folkene å være ydmyke og tålmodige. Engelskmennene moderniserte øya veldig, men lite har vært gjort for å bygge mer infrastruktur etter at de trakk seg ut. Den 200 år gamle jernbanen har for eksempel akkurat fått nye lokomotiver. Telefonnettet er over 100 år gammelt på store deler av øya, og mange av bruene ble bygd under kolonitiden. Sri Lanka fikk igjen sin selvstendighet i 1948, og skiftet navn fra Ceylon til Sri Lanka.

Kultur
Kulturen fra Sri Lanka har i hovedsak utspring fra buddhismen. Det finnes utrolig mange Buddha statuer rundt om i landet, og de gamle maleriene og statuene er ofte veldig flotte. Kandy er ikke den offisielle hovedstaden, men at det er den kulturelle, er det liten tvil om. Byen har mange festivaler, og Sri Lankas store relikvie er tatt vare på her. Buddhas tann ligger trygt oppbevart i 'The temple of the Tooth'. Her ligger den i et gullbur, og rundt den ligger mengder med lotusblomster. Du kan få komme nærmere tanna, men det er forbudt å ta bilder av den. Tempelet har mange svært flotte malerier, for ikke å nevne de mange buddhastatuene, som ser ut til å være laget av rent gull. Under den årlige Kandy Esala Perahera-feiringen i juli eller august, blir en reproduksjon av tannen tatt ut og bært på ryggen av en elefant gjennom byen. 
I Kandy kan du også få en oppvisning i tradisjonell dans. Musikken kan virke ganske uvant for folk fra vesten, og rytmen mektig og spesiell. Dansingen er en oppvisning i akrobatikk og er et imponerende syn. Er du først i Kandy må du også ta deg tid til å se hjemmet for foreldreløse elefanter og Peradeniya Botanisk hage. Det er en utrolig vakker hage med tusenvis av tropiske planter. Det første treet her ble plantet av Sri Lankas første president. 'The elephant orphanage' er en hjem for elefantbabyer som har mistet moren sin enten i ulykker eller på grunn av krypskyttere. De mates hver dag og drikker flere liter melk hver gang. De store elefantene står festet i store kjettinger og får et lass med trær å spise hver dag. Hundre meter til venstre for 'elefant-hjemmet' ligger det en badeplass for elefanter der du kan hjelpe til med å vaske de store dyrene eller ri på dem og få deg en elefantdusj.

Sigiriya
Sigiriya er et 200 meter høyt berg midt på øya. Som eneste punkt med noe særlig høyde tårner det over et landskap som for det meste består av tett jungel. Ved foten av fjellet bygde en prins et stort sommerpalass for 1500 år siden. Denne prinsen hadde kommet i strid med faren og storebroren om hvem som skulle styre landet. Etter mye splid drepte prinsen faren og tok makten med en stor hær. Den rettmessige arvingen rømte til India hvor han levde i eksil. Der klarte han å fylle en arme av indiske singalesere som han ville ta landet tilbake med. Når han etter mange år vendte tilbake, hadde den yngste prinsen bygd et palass både på toppen og ved foten av fjellet. Han hadde fått bud om at broren holdt på å samle seg en hær, og stod klar til å forsvare slottet sitt mot angrep. Men den rettmessige arvingen vant slaget og tok tilbake makten og dette fantastiske byggverket. Dette er historien bak Sigiriya, et fantastisk landemerke midt i Sri Lankas høyland. UNESCO utnevnte Sigiriya til verdens åttende underverk, ruinene av det som en gang mest må ha sett ut som en borg på toppen av Ayers Rock. Følger du den smale veien opp langs utsiden av steinen, får du se 'pin-up' maleriene fra år 500. Lenger nede finner du en glassvegg du kan speile deg i. Den har nok blitt litt slitt med årene, men eggehviten som den var polert med, gjør den fremdeles blank nok til å gi et speilbilde. Helt på toppen finner du de flott utskårne løvepotene. De to steinpotene er alt som er alt som er igjen av den enorme statuen som en gang sto der. 

Ayurveda
Ayurveda betyr "kunnskap om livet" og kommer opprinnelig fra India, der det ble grunnlagt som et medisinsk system for over 5000 år siden. Fokuset bak ayurvedisk medisin er å bevare den vitale energien i mennesket, og det er hele mennesket som står i fokus; både mentalt, fysisk, emosjonelt og åndelig.
I følge den ayurvediske grunnfilosofien deles alt inn i tre livsenergier, eller doshaer, som de kalles: Vata, Pitta og Kapha. Alle mennesker er født med en bestemt kombinasjon mellom doshaene, og det er de som gjør oss unike, i følge ayurvedisk medisin. Om disse tre livsenergiene ikke står i balanse til hverandre, vil mennesket bli sykt.
Ayurvedabehandlingen går ut på å gjenopprette likevekten mellom doshaene ved hjelp av ernæring, meditasjon og livsstilendring. Dette kan oppnås ved hjelp av oljer og urter og ved å bruke teknikker som for eksempel massasje, dampbad, meditasjon og yoga.
Ayurveda har spesielt vært mye brukt i Asia, men har de siste årene blitt kjent også i vår vestlige verden som en effektiv og naturlig behandlingsform uten bivirkninger. Behandlingen er en måte å få kroppen til å føle seg rolig og avslappende samtidig som kroppen fylles med energi og vitalitet for å kunne nyte livet maksimalt.

Ayurveda passer for deg som søker en indre balanse og harmoni, et langt liv med en sunn livsstil eller for deg som har spesielle fysiske eller psykiske plager.

Kroppen trenger fire til fem dager på å venne seg til en ayurvedisk behandling. Vi anbefaler derfor et opphold på minst to uker for å få fullt utbytte av behandlingen. Selvsagt kan man bestille et kortere opphold, men resultatet av behandlingen kan da ikke sammenlignes.

Hoteller vi kan anbefale er Lanka Princess og Saman Villas

Annet
Det er aldri mangel på ting å gjøre på Sri Lanka. Det er så stor forskjell på kulturene at du aldri slutter å bli overrasket. Glem ikke å se ut vinduet når du flyr over Iran og Tyrkia - når solen stiger over ørkenen i Midtøsten, er det utrolig vakkert og den glødende ørkenen viser seg i all sin prakt. Når du kommer fram er det en helt annen døgnrytme. I tillegg til tidsforskjellen står folk flest opp kl. 5 om natten, for da steiker ikke sola selv om det er lyst. Så det kan være lurt å sove litt på flyet.

Legg gjerne inn et besøk på en krydderplantasje, der du kan se hvordan de lager forskjellige krydder. De selger varer forholdsvis billig, men det går fint an å prute ned til 60-80 prosent overalt på Sri Lanka. Har du med USD kan du bruke dem overalt.

Befolkningen
Det bor 19,1 millioner innbyggere på denne vesle øya, og 646 000 av disse bor i hovedstaden Colombo.

90% av innbyggerne på Sri Lanka kan lese og skrive, noe som den gratis skolegangen kan ta æren for. Elevene får imidlertid ikke skrivesaker på skolen, derfor vil du kanskje oppleve at små barn ber om penner. Så ta med deg noen ekstra penner når du reiser til Sri Lanka!

Klima
Sri Lanka har et tropisk klima og det er stor forskjell på klimaet i de forskjellige monsunene. De to monsunene kalles Yala og Maha og bringer regn til forskjellige deler av øya. Under Yala-monsunen (mai til august) kan det komme mye regn til de sørlige, vestlige og de sentrale delene av øya. Men dette er ofte kraftige regnskurer, og det lysner raskt opp igjen. Den kjøligste perioden er fra november til januar. Langs kysten er det varmt året rundt, mens det i høylandet er noe kjøligere.

Valuta
Den lokale valutaen er Sri Lanka Rupee (SLR) med USD er også utbredt. Du kan betale med kreditkort som Visa og Mastercard på hotellene.

Visum
Norske borgere vil få stemplet turistvisum inn i passet ved ankomst. Pass må være gydig i minst 6 måneder etter hjemkomst.

Slik flyr du til Sri Lanka
Postboks 251
1319 Bekkestua
Bærumsveien 205-207, 2. etg.
Telefon: 67 58 29 50
Fax: 67 58 38 87
Nødnummer: 932 32 130
Manta Reiser er en solid bedrift og er sikret gjennom både IATA og Reisegarantifondet
Travelmarket Interactive